Trappistentaverne

Zeg nooit zomaar Trappistencafé tegen de Trappistentaverne ’t Plezant Paterke. Tijdens de 51ste Expofeesten is het Plezant Paterke ook aanwezig in de Sint-Jozefschool. Naast bijna alle trappistenbieren is er plaats voor een hapje, lekkere wafels en op zondag 13 augustus het Bistro Restaurant in de tent.

Héél lang geleden bestond de bevolking van Rumst nog grotendeels uit vissers. Doorbrave mensen leefden zeer zuinig van wat ze konden verkopen in de goede seizoenen. In de winter doolden ze door het land met vrouw en kinderen om al bedelend aan de kost te komen. Daarom bedacht men de spotnaam “Arm Rumst”. Een latere deken van Boom preekte ooit over Heilig Reet, Arm Rumst, Hooveerdig Boom en ’t ras van Niel.

In die tijd, toen de dieren juist het spreken hadden afgeleerd, leefde in het klooster van (het Heilig) Reet, waarvan men later niets meer terugvond in de geschiedenisboeken en dat waarschijnlijk ergens gelegen was tussen de Schensbossen en de oude Predikherenhoeve van boer Lucas, een klein, leutig en gezellig wit Paterke. Het Paterke had roodblozende bolkaakjes, bruinlederen scheefgelopen sandaaltjes, een smetloze witte pij met breed uithangende mouwen. Het Paterke had helemaal achteraan op het hoofd een natuurlijke kale plek die men eerbiedig zijn “kroontje” doopte.
’t Plezant Paterke trok altijd vrolijk door het leven, bleef altijd hemels bier brouwen en bood ieder jaar zijn wonderdrank aan de mensen in de School van de Heilige Jozef aan ter gelegenheid van de feesten van licht voor alle mensen van goede wil.

Als je wil weten hoe lekker de brouwsels van het Plezant Paterke smaken, kom dan op 10, 11 en 12 augustus 2018 naar de Sint-Jozefschool in Reet, waar tot zijn nagedachtenis de unieke trappistentaverne “Het Plezant Paterke” opnieuw herleeft en waar hijzelf zeker aan de ingang zal staan….

Uit België komen de trappisten van Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westfleteren en uit Nederland La Trappe en Zundert. Ook de Italiaanse trappist TRE FONTANE, de Oostenrijkse GREGORIUS, BENNO en NIVARD en de Amerikaanse SPENCER zijn te verkrijgen. Ook de CHIMAY GRANDE RÉSERVE, gerijpt in nieuwe eiken vaten, en heel het assortiment WESTFLETEREN is hier te degusteren samen met overheerlijke abdijkazen.

Al 50 jaar doen vrijwilligers hun best om geld te verzamelen :

  • om een school af te betalen 
  • een feestzaal te runnen
  • jeugdlokalen mee te bouwen
  • jeugdwerking financieel te ondersteunen.

 

De eerste 40 jaar gebeurde dit met een handelsbeurs, een expo door de lokale middenstand en een wafeltent met uitgebreid drankassortiment. De laatste jaren werd er naast de wafeltent een trappistentaverne gecreëerd met quasi alle trappisten. Wat je niet gelooft, kun je daar zien, proeven en genieten.